Loading...

Veiligheid Turkije

 • Laatst gewijzigd op: 31-01-2024 | Nog steeds geldig op: 05-03-2024

Let op: in 鈥榬ode鈥 en 鈥榦ranje鈥 gebieden kan de Nederlandse ambassade u niet of minder goed helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Grensgebied met Syri毛 en Irak

De situatie aan de Syrische kant van de grens met Turkije is gevaarlijk. Er komen militaire acties voor met geweld. Ook de situatie aan de Iraakse kant van de grens met Turkije is gespannen en erg gevaarlijk.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Provincies 艦谋rnak en Hakkari

In de provincies 艦谋rnak en Hakkari in het zuidoosten van Turkije zijn regelmatig gevechten tussen de PKK en de Turkse strijdkrachten. Dit gebeurt vooral 鈥榮 nachts in afgelegen gebieden op het platteland. Ook komen daar aanslagen door de PKK voor op de Turkse strijdkrachten.

Grensovergang Habur

Gebruik de grensovergang bij Habur (Turkse-Iraakse grensovergang) alleen als het nodig is. Blijf alleen op de hoofdweg van en naar de grensovergang.

Geel: let op er zijn risico鈥檚

U kunt reizen naar het gele gebied. De veiligheidsrisico鈥檚 zijn anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.

Grens met Armeni毛

De grens met Armeni毛 is sinds 1993 gesloten. Dit heeft te maken met politieke spanningen tussen beide landen.

Terrorisme

Demonstraties in westerse landen waarbij een koran wordt verbrand of verscheurd, kunnen in Turkije antiwesterse gevoelens oproepen en leiden tot demonstraties en protesten. Verschillende terroristische organisaties hebben vanwege eerdere koranschendingen met aanslagen gedreigd.聽

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen aanwijzingen dat er een dreiging richting individuele Nederlandse reizigers is.

In heel Turkije is een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Het gaat daarbij vooral om de terroristische organisaties PKK en IS. Gebouwen van de Turkse overheid en veiligheidsdiensten kunnen doelwit zijn, net als plekken waar veel toeristen komen. 聽

In de afgelopen periode hebben er aanslagen plaatsgevonden in de Santa Maria-kerk in de wijk Sariyer in Istanbul (28 januari 2024, 茅茅n dode), in het centrum van Ankara bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (1 oktober 2023, twee doden) en in de drukke Istiklal-straat in de binnenstad van Istanbul (13 november 2022, meerdere doden en gewonden).

 • Blijf in Turkije waakzaam voor het risico op terroristische aanslagen, vooral in de grote steden, in gebedshuizen en op plaatsen waar veel mensen zijn.聽
 • Houd er rekening mee dat Turkse autoriteiten zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen kunnen nemen. Dit gebeurt bij openbare gebouwen, grote evenementen en publieke bijeenkomsten.
 • Houd er rekening mee dat bij luchthavens, grensovergangen en verkeersknooppunten strenge controles zijn.
 • Draag altijd een identiteitsbewijs bij u. De lokale autoriteiten kunnen extra identiteitscontroles uitvoeren.

Demonstraties

In heel Turkije zijn regelmatig (politieke) demonstraties vooral in de grotere steden, die tot geweld kunnen leiden. De politie treedt hard op.

De gebeurtenissen in Isra毛l en de Palestijnse gebieden hebben geleid tot verhoogde spanningen. In heel Turkije (met name in Ankara en Istanbul) vinden geregeld demonstraties plaats. Deze demonstraties zijn vooral gericht tegen Isra毛l en de Verenigde Staten van Amerika, maar ook tegen West-Europese landen, waaronder Nederland.

 • Vermijd demonstraties, samenscholingen en mensenmassa鈥檚.
 • Volg het lokale nieuws. Of vraag bij uw hotel om informatie.
 • Volg altijd de adviezen op van de lokale autoriteiten.

Rood: niet reizen

 • Reis niet naar de grensgebieden met Syri毛 en Irak. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
 • Gaat u toch naar deze grensgebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincies 艦谋rnak en Hakkari en de grensovergang bij Habur (Turkse-Iraakse grensovergang). Het is niet veilig is om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn. Een toeristische reis is geen noodzakelijk reis.
 • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico's

 • U kunt reizen naar het gele gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Turkije?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Turkije op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Turkije voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Turkije?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Turkije.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Turkije?

Lees hier meer over Turkije en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Turkije | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top