Loading...

Veiligheid Turkije

  • Laatst gewijzigd op: 15-03-2023 | Nog steeds geldig op: 24-03-2023

Let op: in 鈥榬ode鈥 en 鈥榦ranje鈥 gebieden聽kan de Nederlandse ambassade u waarschijnlijk niet of minder goed helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Grensgebied met Syri毛 en Irak

De situatie aan de Syrische kant van de grens met Turkije is gevaarlijk. Er komen militaire acties voor met geweld. Ook de situatie aan de Iraakse kant van de grens met Turkije is gespannen en erg gevaarlijk.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Provincies 艦谋rnak en Hakkari

In de provincies 艦谋rnak en Hakkari in het zuidoosten van Turkije聽zijn regelmatig gevechten tussen de PKK en de Turkse strijdkrachten. Dit gebeurt vooral 鈥榮 nachts in afgelegen gebieden op het platteland. Ook komen daar aanslagen door de PKK voor op de Turkse strijdkrachten.

Grensovergang Habur

Gebruik de grensovergang bij Habur (Turkse-Iraakse grensovergang) alleen als het nodig is. Blijf alleen op de hoofdweg van en naar de grensovergang.

Grens met Armeni毛

De grens met Armeni毛 is sinds 1993 gesloten. Dit heeft te maken met politieke spanningen tussen beide landen.

Geel: let op er zijn risico鈥檚

U kunt reizen naar het gele gebied. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.

Op 6 februari 2023 zijn er 2 zware aardbevingen geweest in Zuid- en Zuidoost-Turkije, waarbij tienduizenden slachtoffers zijn gevallen. Op 20 februari 2023 vonden er nog eens 2 aardbevingen plaats in de provincie Hatay die opnieuw slachtoffers hebben ge毛ist.

Wilt u mensen in het getroffen gebied helpen? Dit kunt u het beste vanuit Nederland doen. Er zijn verschillende professionele hulporganisaties actief in de getroffen gebieden.聽

Noodtoestand

Vanaf 7 februari 2023 is voor 3 maanden de noodtoestand uitgeroepen voor het getroffen gebied (de provincies Kahramanmara艧, Gaziantep, Hatay, Kilis, Diyarbak谋r, Adana, Osmaniye, 艦anl谋urfa, Ad谋yaman en Malatya).聽De provincie Elazig behoort ook tot het rampgebied maar daar geldt de noodtoestand niet.

Terrorisme

De recente demonstraties in Zweden, Denemarken en Nederland, waarbij een Koran werd verbrand of verscheurd, kunnen antiwesterse gevoelens oproepen en leiden tot demonstraties en protesten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen aanwijzingen dat er een dreiging richting individuele Nederlandse reizigers is.聽

In het hele land is een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Dit komt vooral door de opgelaaide strijd tegen de terroristische organisaties PKK en IS. Gebouwen van de Turkse overheid en veiligheidsdiensten kunnen doelwit zijn van terrorisme. Ook demonstraties en plaatsen waar veel Europeanen en toeristen komen, kunnen een doelwit zijn. Bijvoorbeeld toeristische attracties en uitgaansgelegenheden.

Op zondag 13 november 2022 heeft er een explosie plaatsgevonden op de drukke Istiklal-straat in de binnenstad van Istanbul. Daarbij zijn enkele doden gevallen en tientallen mensen gewond geraakt.

Blijf in Turkije voorzichtig, vooral in grote steden en op drukke plaatsen, vanwege een verhoogd risico op terroristische aanslagen.

De Turkse autoriteiten kunnen zichtbaar en onzichtbaar veiligheidsmaatregelen nemen. Dit gebeurt bij:

  • openbare gebouwen
  • grote evenementen
  • publieke bijeenkomsten

Op vliegvelden, bij grensovergangen en verkeersknooppunten kunnen strenge controles zijn. De autoriteiten kunnen ook extra identiteitscontroles uitvoeren.

Demonstraties

In heel Turkije zijn regelmatig politieke demonstraties, vooral in de grote steden. De politie treedt hard op. Vermijd samenscholingen, mensenmassa鈥檚 en demonstraties. Volg het plaatselijke nieuws via de (sociale) media. Of vraag bij uw hotel om informatie.

Rood: niet reizen

  • Reis niet naar de grensgebieden met Syri毛 en Irak. Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
  • Gaat u toch naar deze grensgebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade聽kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • Reis alleen als het noodzakelijk is naar de grensovergang bij Habur (Turkse-Iraakse grensovergang) en de provincies 艦谋rnak en Hakkari. Het is niet veilig is om naar oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
  • Gaat u toch naar oranje gebied? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor.聽De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk minder goed helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico's

  • U kunt reizen naar het gele gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Dit geldt vooral in het aardbevingsgebied. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Turkije?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Turkije op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Turkije voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Turkije?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Turkije.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Turkije?

Lees hier meer over Turkije en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Turkije | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top