Loading...

Veiligheidsrisico's Turkije

  • Laatst gewijzigd op: 29-04-2022 | Nog steeds geldig op: 18-05-2022

Onveilige gebieden

Let op: In ?rode? en ?oranje? gebieden kan de ambassade u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: niet reizen

Grensgebied met Syri?

Reis niet naar het grensgebied met Syri?.

De situatie aan de Syrische kant van de grens is erg gevaarlijk. Er vinden militaire acties plaats met geweld.

Grensgebied met Irak

Reis niet naar het grensgebied met Irak. De situatie aan de Iraakse kant van de grens is erg gevaarlijk.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Reis alleen naar de provincies ??rnak en Hakkari als het noodzakelijk is. Een toeristische reis is geen noodzakelijke reis.

Coronavirus

De lokale overheid neemt maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Via onze sociale mediakanalen informeren wij regelmatig over nieuwe ontwikkelingen.

Grensovergang Habur

Maak alleen als het noodzakelijk is, gebruik van de grensovergang bij Habur (Turkse-Iraakse grensovergang). Blijf daarbij alleen op de hoofdweg van en naar de grensovergang.

Provincies in het zuidoosten

Reis alleen als het noodzakelijk is naar de provincies ??rnak en Hakkari in het zuidoosten van Turkije.

In deze regio?s komen in afgelegen gebieden op het platteland, vooral ?s nachts, nog regelmatig gevechten tussen de PKK en de Turkse strijdkrachten voor. Ook komen daar aanslagen door de PKK voor op de Turkse strijdkrachten. ?

Geel: let op veiligheidsrisico?s

Er zijn in de rest van Turkije veiligheidsrisico's die afwijken van wat u in Nederland gewend bent. Dit heeft te maken met een verhoogd risico op terroristische aanslagen, met name in afgelegen gebieden op het platteland in het zuidoosten van het land. Blijf alert en volg de instructies van de lokale autoriteiten op. Zorg ervoor dat u altijd een geldig legitimatiebewijs bij u heeft. Blijf verder op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Volg bijvoorbeeld het nieuws over de plaats of het gebied waar u bent of naartoe reist via de (sociale) media.

In het zuidoosten is het raadzaam gebruik te maken van hoofdwegen, zo veel mogelijk tijdens daglicht te reizen en te overnachten in de grotere steden.

De Turkse autoriteiten kunnen zichtbaar en onzichtbaar veiligheidsmaatregelen nemen bij openbare gebouwen, grote evenementen en publieke bijeenkomsten. Ook op vliegvelden, bij grensovergangen en verkeersknooppunten kunnen verscherpte controles plaatsvinden. Er kunnen ook extra identiteitscontroles worden doorgevoerd.

Terroristische aanslagen

Voor heel Turkije geldt een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Dit komt vooral door de regionaal opgelaaide strijd tegen de terroristische organisaties Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en Islamitische Staat van Irak en Syri? (IS). De laatste aanslag was tijdens nieuwjaarsnacht in 2017 op een nachtclub in Istanbul. Hierbij vielen ten minste 39 doden en tientallen gewonden. Het merendeel van de slachtoffers kwam uit het buitenland.

Overheidsgebouwen, politiebureaus, gebouwen van andere onderdelen van het Turkse veiligheidsapparaat, partijkantoren, politieke bijeenkomsten en demonstraties kunnen doelwitten zijn. Maar ook toeristen, toeristische attracties, uitgaansgelegenheden, winkelcentra, sportcentra, cultuurcentra, kerken, het openbaar vervoer, Europese diplomatieke, culturele en economische vertegenwoordigingen en andere plaatsen waar veel Europeanen komen. Wees in heel Turkije voorzichtig, in het bijzonder in grote steden op drukke plaatsen.

Criminaliteit

De criminaliteit in Turkije is te vergelijken met die in andere landen in Zuid-Europa. In grote steden en toeristencentra komen meer criminele activiteiten voor. Vooral in de stad Istanbul. Denk hierbij aan oplichting, zakkenrollerij en creditcardfraude.?Wees alert op diensten die online aangeboden worden, vooral als u daar voor moet betalen.

Let op wanneer u naar een juwelier gaat. Ook als dit onderdeel is van een georganiseerde reis. Laat u niet onder druk zetten om iets te kopen. Vaak blijken aankopen minder waard te zijn dan de prijs die ervoor is betaald.

Demonstraties

In heel Turkije vinden regelmatig politieke demonstraties plaats. Vooral in de grotere steden. De politie treedt hard op. Vermijd samenscholingen, mensenmassa?s en demonstraties. Volg het plaatselijke nieuws via de media. Vraag bij uw hotel om informatie.

Natuurgeweld

Bosbranden

Elk jaar komen in Turkije bosbranden voor. Vooral in de zomermaanden en tijdens lange droge periodes. Wilt u tijdens deze periode naar Turkije reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie ter plaatse.

Aardbevingen

Turkije ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Bent u in het land en is er een noodsituatie? Volg dan altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie.

Volg de berichten in de media en informeer u over de situatie. Bijvoorbeeld door het raadplegen van de website van het USGS Earthquake Hazards Program.

Grens met Armeni?

De grens met Armeni? is sinds 1993 gesloten. Dit heeft te maken met politieke spanningen tussen beide landen.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Turkije en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

Rood: niet reizen

  • De kleurcode van het reisadvies voor de Turkse grensgebieden met Syri? en Irak is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar deze grensgebieden in Turkije te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

  • De kleurcode van het reisadvies voor de grensovergang bij Habur (Turkse-Iraakse grensovergang) en de provincies ??rnak en Hakkari is oranje. Dit betekent dat het nu niet veilig is om naar deze gebieden op vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens moet zijn.
  • Gaat u toch naar deze gebieden in Turkije? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico's

  • De kleurcode voor de rest van Turkije is geel. U kunt reizen naar Turkije. Maar let op: er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland door corona. Bereid uw reis daarom goed voor.
  • Naar Turkije? Lees meer over de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.
  • Verblijft u in Turkije? Registreer u dan ?uitgebreid? bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ?Aanmelden + registratie bij ambassade?). Zo blijft u ge?nformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Turkije?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Turkije op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Turkije voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Turkije?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Turkije.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Turkije?

Lees hier meer over Turkije en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Turkije | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top