Loading...

Wetten en gebruiken Turkije

  • Laatst gewijzigd op: 04-06-2024 | Nog steeds geldig op: 12-07-2024

Drugs

U mag in Turkije geen drugs gebruiken, bezitten of verkopen. Dit geldt ook voor softdrugs. In Turkije zijn straffen veel zwaarder dan in Nederland. De omstandigheden in de gevangenissen zijn vaak slecht.

Anti-desinformatie-wet

In Turkije kunt u een gevangenisstraf krijgen (tot maximaal 3 jaar) voor het verspreiden of delen van berichten die de Turkse overheid beschouwt als nepnieuws. De Turkse wet tegen desinformatie bepaalt dat het delen van 鈥榦pzettelijk misleidende informatie die de veiligheid, openbare orde en volksgezondheid in gevaar brengt鈥 strafbaar is. Het gaat hierbij niet alleen om het plaatsen van berichten op sociale media, maar ook om het delen van berichten van anderen. Deze wet geldt ook voor personen die Turkije kort bezoeken.

Nederlanders die ook de Turkse nationaliteit hebben

Bent u Nederlander en heeft u ook de Turkse nationaliteit? Dan kunt u bij aankomst en tijdens uw verblijf in Turkije ondervraagd worden. Ook uw telefoon of andere apparaten kunnen onderzocht worden. Dit gebeurt vaak als u verdacht wordt van betrokkenheid bij organisaties die de Turkse overheid als terroristisch ziet. U kunt hiervoor gearresteerd en vervolgd worden. En u kunt een (tijdelijk) uitreisverbod krijgen. Dit gebeurt soms zonder dat u de reden ervoor te horen krijgt. Houd hier rekening mee als u naar Turkije reist.

Let op: De Turkse wet behandelt Nederlanders die ook de Turkse nationaliteit hebben als Turkse burgers. Het kan gebeuren dat de Turkse autoriteiten de Nederlandse ambassade niet inlichten bij problemen, zoals een arrestatie. Of dat de Nederlandse ambassade geen toestemming krijgt om consulaire hulp te verlenen. Vraag bij problemen altijd naar consulaire bijstand van de Nederlandse ambassade of het consulaat-generaal.

Identificatieplicht

De Turkse politie voert regelmatig identiteitscontroles uit. Zorg dat u altijd een geldig paspoort of geldige ID-kaart bij u heeft.

Lhbtiq+

Bent u een lhbtiq+ persoon? En wilt u naar Turkije reizen? U kunt daar te maken krijgen met discriminatie en agressie. Niet iedereen heeft een positieve houding tegenover uw seksuele voorkeur of identiteit. Lees de tips op de pagina Kan ik veilig reizen als lhbtiq+ persoon? om risico鈥檚 te verkleinen.

Lange gevangenisstraf voor seks met minderjarigen

U mag in Turkije geen seks hebben met iemand jonger dan 18 jaar. Ook niet als de minderjarige dit zegt te willen. U bent dan strafbaar. En u kunt hiervoor een lange gevangenisstraf krijgen. Het is moeilijk om iemands leeftijd te schatten. U kunt om een identiteitsbewijs vragen. Maar let op: dit kan vervalst zijn.

Beledigingen

Het is verboden de Turkse natie, het staatshoofd, de vlag of het volkslied te beledigen. Ook het beschadigen of vernietigen van Turkse bankbiljetten en munten wordt beschouwd als een belediging. U kunt hiervoor gevangenisstraf krijgen.

Vervolging voor steun aan G眉len-beweging en andere organisaties

De Turkse regering ziet de religieuze G眉len-beweging als een terroristische organisatie. Personen die aan deze beweging verbonden zijn, of ervan verdacht worden deze te steunen, kunnen gevangenisstraf krijgen. Dat geldt ook voor personen die de Turkse regering verdenkt van het steunen van andere organisaties die door Turkije met terrorisme in verband worden gebracht zoals de PKK en PKK-gelieerde organisaties. De Turkse overheid kan u ook vervolgen voor uitingen die u buiten Turkije doet, ook op sociale media.

Foto's maken

Maak in Turkije geen foto鈥檚 van militaire objecten. U kunt hiervoor gevangenisstraf krijgen.
Wilt u personen fotograferen? Vraag vooraf toestemming.

Souvenirs

Neem geen cultuurhistorische of archeologische spullen mee uit Turkije zoals oude munten en stenen. U kunt hiervoor een boete of gevangenisstraf krijgen.

Gesloten grenzen

In verband met de politieke spanningen tussen Turkije en Armeni毛 is de grens tussen Turkije en Armeni毛 gesloten.

In het kort

  • De kleurcode van het reisadvies is rood voor het grensgebied tussen Turkije en Syri毛 en Turkije en Irak. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. Lees meer onder Regionale risico鈥檚.
  • Kleurcode oranje geldt voor de provincies 艦谋rnak en Hakkari en de grensovergang bij Habur (grens met Irak). Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan.
  • Voor de rest van Turkije geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico鈥檚.
E-mail ontvangen als het reisadvies wijzigt? Meld u aan bij de Informatieservice. Bent u in Turkije of gaat u erheen? Registreer uw verblijf.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Turkije?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Turkije op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Turkije voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Turkije?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Turkije.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Turkije?

Lees hier meer over Turkije en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Turkije | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top