Loading...

Veiligheidsrisico's Vietnam

  • Laatst gewijzigd op: 28-10-2022 | Nog steeds geldig op: 29-03-2023

Geel: Let op: er zijn risico鈥檚

Er zijn veiligheidsrisico鈥檚 die afwijken van die in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Niet-ontplofte mijnen en munitie

Niet-ontplofte mijnen en munitie zijn een gevaar in de buurt van voormalige oorlogsgebieden. Vooral in centraal Vietnam en langs de grens met Laos, die vroeger werd doorkruist door de Ho Chi Minh-route. Deze gebieden zijn vaak niet duidelijk aangegeven.

Grensgebieden tussen Vietnam en zijn buurlanden zijn niet altijd toegankelijk voor toeristische doeleinden. Als u een dorp of plaats wilt bezoeken die dichtbij de grens ligt, informeer u vooraf bij het provinciale politiebureau over de plaatselijke situatie en of er reisbeperkingen zijn.

Berovingen en overvallen

Criminaliteit komt voor in Vietnam. Houd rekening met zakkenrollers en diefstal, vooral op drukke plekken zoals in grote steden en toeristische gebieden. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.

Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:

  • Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend in een daarvoor geschikt dun tasje, riem of ander systeem onder uw kleding. Kent u het gebied niet waar u bent? Ga dan niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
  • Blijf ook overdag op uw hoede. Ook overdag vinden overvallen en berovingen plaats.
  • Draag geen opvallende sieraden, horloges, juwelen of camera鈥檚.
  • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld, dat u niet direct nodig heeft, op een veilige plek. Bijvoorbeeld in de kluis van het hotel. Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
  • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
  • Doe altijd aangifte bij de lokale politieautoriteiten.

Drogeren

Buitenlanders kunnen in bars en taxi鈥檚 gedrogeerd worden en daarna worden beroofd. Blijf alert en onthoud het volgende:

  • Laat uw drankje of eten nooit zomaar ergens staan. Verlies uw drankje niet uit het oog

Demonstraties

Vietnam is een 茅茅npartijstaat. Een afwijkende mening wordt niet geaccepteerd. Vermijd demonstraties.

Landelijke gebieden

Wilt u reizen naar landelijke verafgelegen gebieden in Vietnam? Door de afgezonderde gebieden kunnen deze gebieden gevaarlijker zijn, omdat bijvoorbeeld de spoedeisende hulpdiensten vaak niet in de buurt zijn en het langere tijd duurt voor u hulp kunt verwachten. Veiligheidsnormen liggen over het algemeen lager dan in Europa. Blijf op de hoofdroutes en reis met een betrouwbare gids. Volg altijd de veiligheidsrichtlijnen van de Vietnamese autoriteiten.

Natuurgeweld

Orkanen

Vooral tussen mei en november komen tropische stormen (cyclonen, tyfoons of orkanen) voor, die door zware regenval en stormvloeden overstromingen en schade kunnen aanrichten. Wilt u tijdens deze periode reizen? Informeer u over de situatie en volg het lokale nieuws.

Aardverschuivingen

Vooral in de berggebieden in het noorden van Vietnam zoals Dien Bien, Sapa, Ha Giang komen regelmatig aardverschuivingen voor door zware regenval.

Voor actuele informatie over de weersomstandigheden in Vietnam, zie de volgende websites (informatie in het Engels):

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Vietnam en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Bent u op reis in Vietnam en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust of natuurgeweld? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Vietnam?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Vietnam op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Vietnam voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Vietnam?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Vietnam.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Vietnam?

Lees hier meer over Vietnam en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Vietnam | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top