Praktische informatie Zuid-Afrika
- Laatst gewijzigd op: 15-08-2023 | Nog steeds geldig op: 23-09-2023
Klimaat
De seizoenen in Zuid-Afrika zijn anders dan die in Nederland. In de winter kan het behoorlijk koud worden en de huizen zijn daar vaak niet op toegerust.
Visumtermijn
De Zuid-Afrikaanse autoriteiten zijn zeer strikt in de handhaving van visumtermijnen. Als u de 90 dagen overschrijdt, kan dit juridische gevolgen voor u hebben.
Lhbtiq+ personen
- Er is niet overal acceptatie voor het in het openbaar uiten van liefde tussen lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (lhbtiq+ personen).
- In Zuid-Afrika is geen wetgeving die lhbtiq+-uitingen verbiedt. De verschillen qua acceptatie zijn groot tussen bijvoorbeeld Kaapstad (‘gayway to Africa’) en plattelandsgebieden. Voor uw veiligheid is het verstandig daar rekening mee te houden.
Drugs
Het bezit, gebruik en verhandelen van hard en softdrugs is verboden. Op drugshandel staan zware straffen die kunnen oplopen tot 25 jaar gevangenisstraf.
Fooien
Het is gebruikelijk in restaurants en hotels een fooi te geven van 10 tot 15%. Ook taxichauffeurs verwachten haast altijd fooi.
Fotografie
Het fotograferen of filmen van militaire- en regeringsgebouwen is verboden. Wilt u personen fotograferen? Vraag dan vooraf toestemming.
Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme
Wilt u vrijwilligerswerk gaan doen in Zuid-Afrika? Bereid u zich goed voor en onderzoek vooraf de betrouwbaarheid van de organisatie die vrijwilligerswerk organiseert. Raak niet betrokken bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen, bijvoorbeeld in weeshuizen. Vrijwilligerswerk in weeshuizen heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van de kinderen. Uit onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat deze reizen veel negatieve effecten kunnen hebben. Sommige weeshuizen (ook wel kinderhuizen, opvanghuizen of boarding schools genoemd) worden in verband gebracht met mensenhandel, kindermishandeling, uitbuiting en seksueel misbruik. Het is belangrijk dat u zich bewust bent van alle mogelijke negatieve gevolgen en aspecten. Daarom raadt de Nederlandse overheid vrijwilligerswerk in weeshuizen af.
Elektriciteit
In Zuid-Afrika kan de stroom regelmatig uitvallen. Dit gebeurt volgens een schema. U kunt het schema volgen via de EskomSePush app. Het moment waarop de stroom uitvalt verschilt per dag. Het betekent dat er een aantal uren achter elkaar geen stroom is. Houd hier rekening mee.
Overig
Zuid-Afrika heeft strenge wetgeving voor de verkoop, het bezit en de uitvoer van jachttrofeeën.
Geel: let op, er zijn risico's
- U kunt reizen naar Zuid-Afrika, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Bent u in Zuid-Afrika of gaat u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent. U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit ook zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Veelgestelde vragen
Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.
Bekijk het reisadvies voor Zuid-Afrika voor meer informatie.
Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Zuid-Afrika.
Lees hier meer over Zuid-Afrika en het coronavirus.
Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.
Bronnen: Reisadvies Zuid-Afrika | Ministerie van Buitenlandse Zaken