Loading...

Tips van de ambassade Zuid-Afrika

  • Laatst gewijzigd op: 01-02-2023 | Nog steeds geldig op: 24-03-2023

Klimaat

De seizoenen in Zuid-Afrika zijn anders dan die in Nederland. In de winter kan het behoorlijk koud worden en de huizen zijn daar vaak niet op toegerust.

Visa

De Zuid-Afrikaanse autoriteiten zijn zeer strikt in de handhaving van visa-termijnen. Als u de 90 dagen overschrijdt kan dit juridische gevolgen voor u hebben.

LHBTIQ+

Het in het openbaar uiten van liefde tussen lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, intersekse personen, queers en personen die hun gender of seksualiteit anders benoemen (LHBTIQ+鈥檚) wordt niet overal geaccepteerd. In Zuid-Afrika is geen wetgeving die het verbiedt. De verschillen qua acceptatie zijn groot tussen bijvoorbeeld Kaapstad (鈥gayway to Africa鈥) en plattelandsgebieden. Voor uw veiligheid is het verstandig daar rekening mee te houden.

Drugs

Het bezit, gebruik en verhandelen van hard en soft drugs is verboden. Op drugshandel staan zware straffen die kunnen oplopen tot 25 jaar gevangenisstraf.

Betaalmiddelen

In Zuid-Afrika kunt u met een pinpas en creditcard betalen in steden en meestal ook in safariparken. Voor bankpassen geldt vaak een maximum bedrag dat u per dag of per week kunt opnemen. In gebieden op het platteland is betaling meestal alleen mogelijk met contant geld. Zorg dat u verschillende betaalmiddelen meeneemt. Bijvoorbeeld contant geld 茅n een pinpas of creditcard.

Fooien

Het is gebruikelijk in restaurants en hotels een fooi te geven van 10 tot 15%. Ook taxichauffeurs verwachten haast altijd fooi.

Fotografie

Het fotograferen of filmen van militaire- en regeringsgebouwen is verboden. Wilt u personen fotograferen? Vraag dan vooraf toestemming.

Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme

Wilt u vrijwilligerswerk gaan doen in Zuid-Afrika? Bereid u zich goed voor en onderzoek vooraf de betrouwbaarheid van de organisatie die vrijwilligerswerk organiseert. Raak niet betrokken bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen, bijvoorbeeld in weeshuizen. Vrijwilligerswerk in weeshuizen heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van de kinderen. Uit onderzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat deze reizen veel negatieve effecten kunnen hebben. Sommige weeshuizen (ook wel kinderhuizen, opvanghuizen of boarding schools genoemd) worden in verband gebracht met mensenhandel, kindermishandeling, uitbuiting en seksueel misbruik. Het is belangrijk dat u zich bewust bent van alle mogelijke negatieve gevolgen en aspecten. Daarom raadt de Nederlandse overheid vrijwilligerswerk in weeshuizen af.

Elektriciteit

In Zuid-Afrika kan de stroom regelmatig uitvallen. Dit gebeurt volgens een schema. U kunt het schema volgen via de EskomSePush app. Het moment waarop de stroom uitvalt verschilt per dag. Het betekent dat er een aantal uren achter elkaar geen stroom is. Houd hier rekening mee.

Overig

Zuid-Afrika heeft strenge wetgeving voor de verkoop, het bezit en de uitvoer van jachttrofee毛n.

Geel: let op, er zijn risico's

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Zuid-Afrika?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Zuid-Afrika op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Zuid-Afrika voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Zuid-Afrika?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Zuid-Afrika.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Zuid-Afrika?

Lees hier meer over Zuid-Afrika en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Zuid-Afrika | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top