Loading...

Veiligheidsrisico's Zuid-Afrika

 • Laatst gewijzigd op: 01-02-2023 | Nog steeds geldig op: 04-06-2023

Geel: let op er zijn risico鈥檚

U kunt reizen naar Zuid-Afrika. Er zijn in Zuid-Afrika veiligheidsrisico's die afwijken van die in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let extra op.

Terrorisme

In veel landen in de wereld bestaat een terroristische dreiging. Ook voor Zuid-Afrika geldt dat een terroristische aanslag niet kan worden uitgesloten. Zorg dat u ge茂nformeerd bent over de laatste ontwikkelingen en de lokale veiligheidssituatie. Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (sociale) media of vraag bij uw hotel om meer informatie. Volg altijd de instructies van de lokale autoriteiten op.

Criminaliteit

In Zuid-Afrika zijn nog altijd spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen. In heel het land moet u rekening houden met (gewelddadige) criminaliteit. Wees alert en maak van uzelf geen gemakkelijk doelwit.

Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:

 • Ga niet na zonsondergang naar buiten. Ook niet om te reizen.
 • Laat u informeren over de lokale veiligheidssituatie. Deze kan per wijk erg verschillen.
 • Weet waar u bent en waar u naar toe gaat. Maak geen verloren indruk.
 • Neem geen waardevolle spullen mee naar buiten zoals sieraden, mobiele telefoons, camera鈥檚, dure kleding, cash geld et cetera. Als u dat toch doet, houd deze dan uit het zicht. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend in een daarvoor geschikt dun tasje, riem of ander systeem onder uw kleding.
 • In de sloppenwijken, die in Zuid-Afrika townships worden genoemd, komt veel criminaliteit voor. Een bezoek is daarom niet aan te raden. Wilt u toch een township bezoeken? Doe dat dan onder begeleiding van een goed ingevoerde gids.
 • Verlies uw bezittingen niet uit het oog.
 • Ga na of de accommodatie waar u verblijft goed beveiligd is.
 • Pin bij voorkeur in een bankgebouw of een andere veilige plek zoals een winkelcentrum.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Door verzet ontstaat vaak (meer) geweld.
 • Doe altijd aangifte bij de lokale autoriteiten.

Bewaar het telefoonnummer van de Nederlandse ambassade in Pretoria of het Nederlands consulaat-generaal in Kaapstad ergens op papier, mochten uw waardevolle bezittingen gestolen worden.

Wilt u de townships bezoeken? Doe dit met een gids of een andere begeleider en wees altijd alert op uw directe omgeving.

Berovingen en overvallen bij het vliegveld OR Tambo

Bij het internationale vliegveld OR Tambo in Johannesburg zijn criminele bendes actief. Pin geen geld op het vliegveld. U kunt na het pinnen achtervolgd en beroofd worden. Ga ook niet naar een geldwisselkantoor als dit niet noodzakelijk is. U kunt bijna overal in Zuid-Afrika pinnen en betalen met uw Nederlandse pinpas (met Maestro logo) of creditcard. Wees altijd bewust van uw omgeving als u gaat pinnen en laat u niet afleiden.

Oplichting via internet en e-mail

Oplichting via internet en e-mail komt veel voor in vanuit Zuid-Afrika. Ga niet in op digitale voorstellen voor financi毛le transacties vanuit Zuid-Afrika.

Natuurgeweld

In de regenmaanden (januari tot maart) kunnen door zware regenval lokaal overstromingen ontstaan. In april 2022 veroorzaakten zware overstromingen in de provincie Kwazulu-Natal ernstige schade aan huizen en infrastructuur.

In de Kaapprovincies kan er een tijdelijke droogte zijn. Het kan gebeuren dat de lokale overheid een beperking oplegt voor het gebruik van water.

In het droge seizoen komen in Zuid-Afrika regelmatig veldbranden voor. Bereid u voor als u van plan bent in deze periode een (lange) wandeling te maken.

Demonstraties

Er kunnen samenscholingen en demonstraties in het land voorkomen. Hierbij kan plotseling geweld ontstaan. Blijf uit de buurt van samenscholingen en demonstraties.

Geel: let op, er zijn risico's

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Zuid-Afrika?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Zuid-Afrika op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Zuid-Afrika voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Zuid-Afrika?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Zuid-Afrika.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Zuid-Afrika?

Lees hier meer over Zuid-Afrika en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Zuid-Afrika | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top