Loading...

Verkeer Zuid-Afrika

 • Laatst gewijzigd op: 03-10-2023 | Nog steeds geldig op: 28-11-2023

Wegverkeer en verkeersveiligheid

In Zuid-Afrika wordt links gereden. De verkeersregels zijn niet altijd hetzelfde als in Nederland. Op gelijkwaardige kruispunten (鈥4-way stop sign鈥) heeft het voertuig dat het eerst bij de kruising komt voorrang.

Het is niet toegestaan om een voertuig te besturen nadat u alcohol heeft gedronken. Er is geen drempel (promillage alcohol in bloed dat is toegestaan) zoals in Nederland. De grote wegen in Zuid-Afrika zijn vrij goed en men houdt zich redelijk aan de verkeersregels.

Reist u met de auto? Neem voorzorgsmaatregelen:

 • Gebruik alleen grotere doorgaande wegen. Zo kunt u het risico op 鈥榗arjacking鈥 verkleinen. Bij 鈥榗arjacking鈥 wordt iemand met geweld gedwongen zijn voertuig af te geven.
 • Stop alleen bij benzinestations en wegrestaurants.
 • Ga niet na zonsondergang de weg op. Sluit een goede reisverzekering af.
 • Controleer uw (huur)auto op onderhoud. Zo verkleint u het risico dat u met pech langs de weg komt te staan. Slachtoffers van pech langs de weg worden soms beroofd. Het is verstandig om pechhulp af te sluiten.
 • Neem geen lifters mee.
 • Wees alert als u stopt bij een verkeerslicht. Houd autodeuren en ramen gesloten. Probeer als er weinig verkeer is, te voorkomen dat u lang stilstaat. Bijvoorbeeld door de auto uit te laten rollen als u een verkeerslicht nadert.
 • Leg waardevolle spullen niet zichtbaar in de auto maar in de kofferbak of onder de stoel naast u. Laat uw waardevolle spullen niet achter in uw (huur)auto. Het komt geregeld voor dat tassen uit auto鈥檚 worden getrokken terwijl deze stilstaan bij een verkeerslicht. Daarbij kunnen ruiten worden ingeslagen.
 • Houd er rekening mee dat het in Zuid-Afrika mogelijk is om een rijbewijs te kopen en dat het overige verkeer zich onvoorspelbaar kan gedragen. Met name taxibusjes houden zich slecht aan de normen en regels. Houd daarom voldoende afstand en blijf geconcentreerd op de weg.
 • Op de snelwegen N1 en N4 is er een toename aan 鈥榮piking鈥-incidenten in de avonduren. Criminelen leggen spijkers op de weg zodat uw auto beschadigd raakt en zij u kunnen beroven.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid op de website van de ANWB.

Trein- en busverkeer

Maak geen gebruik van het openbaar vervoer, vooral in de omgeving van grote steden. Vaak zijn reizigers het doelwit van criminele activiteiten (berovingen).

 • De "Gautrain", de hogesnelheidstrein tussen Johannesburg en Pretoria, is de enige uitzondering. De trein is beveiligd door camera鈥檚 en bewakers. De "Gautrain" busdienst heeft een aantal lijnen in Johannesburg en Pretoria. Reizen via de oude spoorlijn tussen Johannesburg en Pretoria ("Metro") wordt afgeraden, omdat daar gewapende tienerbendes aanwezig zijn.
 • Het Myciti bus-transportsysteem in Kaapstad en omgeving heeft zich de laatste jaren tot een effici毛nte vervoersoptie ontwikkeld. Het Myciti4 busnet breidt zich regelmatig verder uit. De reismogelijkheden van het centrum naar omliggende woongebieden, stranden en de reismogelijkheden van en naar de luchthaven worden steeds gebruiksvriendelijker.
 • Behalve het publieke openbaar vervoersysteem is er in Zuid-Afrika een uitgebreid informeel netwerk met kleine bussen. De chauffeurs van deze bussen houden zich vaak minder strikt aan de verkeersregels. Maak geen gebruik van de kleine bussen.

Taxi鈥檚

Reis alleen met taxibedrijven met een goede reputatie of diensten zoals Uber, waarbij de chauffeur afhankelijk is van een goede klantwaardering. Informeer vooraf bij de receptie van uw accommodatie.

Geel: let op, er zijn risico's

 • U kunt reizen naar Zuid-Afrika, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Zuid-Afrika?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Zuid-Afrika op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Zuid-Afrika voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Zuid-Afrika?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Zuid-Afrika.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Zuid-Afrika?

Lees hier meer over Zuid-Afrika en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Zuid-Afrika | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top