Verkeer Zuid-Afrika
- Laatst gewijzigd op: 01-02-2023 | Nog steeds geldig op: 04-06-2023
Luchtverkeer
Neem contact op met uw luchtvaartmaatschappij voor meer informatie.
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Wegverkeer
Uw Nederlandse rijbewijs is in Zuid-Afrika geldig en u bent niet verplicht om een internationaal rijbewijs mee te nemen. Toch komt het voor dat autoverhuurbedrijven er om vragen. Een internationaal rijbewijs is te verkrijgen bij de ANWB.
In Zuid-Afrika wordt links gereden. De verkeersregels zijn niet altijd hetzelfde als in Nederland. Op gelijkwaardige kruispunten (‘4-way stop sign’) is het voertuig dat het eerst bij de kruising komt, het voertuig dat voorrang heeft. Het is niet toegestaan om een voertuig te besturen nadat u alcohol heeft gedronken. Er is geen drempel (promillage alcohol in bloed dat is toegestaan) zoals in Nederland. De grote wegen in Zuid-Afrika zijn vrij goed en men houdt zich redelijk aan de verkeersregels.
Reist u met de auto? Neem dan de volgende voorzorgsmaatregelen:
- Gebruik alleen grotere doorgaande wegen. Zo kunt u het risico op ‘carjacking’ verkleinen. Bij ‘carjacking’ wordt iemand met geweld gedwongen zijn voertuig af te geven.
- Stop alleen bij benzinestations en wegrestaurants.
- Ga niet na zonsondergang de weg op. Sluit een goede reisverzekering af.
- Controleer uw (huur)auto op onderhoud. Zo verkleint u het risico dat u met pech langs de weg komt te staan. Slachtoffers van pech langs de weg worden soms beroofd. Het is verstandig om pechhulp af te sluiten.
- Neem geen lifters mee.
- Wees alert als u stopt bij een verkeerslicht. Houd autodeuren en ramen gesloten. Probeer als er weinig verkeer is, te voorkomen dat u lang stilstaat. Bijvoorbeeld door de auto uit te laten rollen als u een verkeerslicht nadert.
- Leg waardevolle spullen niet zichtbaar in de auto maar in de kofferbak of onder de stoel naast u. Laat uw waardevolle spullen niet achter in uw (huur)auto. Het komt geregeld voor dat tassen uit auto’s worden getrokken terwijl deze stilstaan bij een verkeerslicht. Daarbij kunnen ruiten worden ingeslagen.
- Houd er rekening mee dat het in Zuid-Afrika mogelijk is om een rijbewijs te kopen en dat het overige verkeer zich onvoorspelbaar kan gedragen. Met name taxibusjes houden zich slecht aan de normen en regels. Houd daarom voldoende afstand en blijf geconcentreerd op de weg.
- Op de snelwegen N1 en N4 is er een toename aan ‘spiking’-incidenten in de avonduren. Criminelen leggen spijkers op de weg zodat uw auto beschadigd raakt en zij u kunnen beroven.
Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid op de website van de ANWB.
Trein- en busverkeer
Maak geen gebruik van het openbaar vervoer, vooral in de omgeving van grote steden. Vaak zijn reizigers het doelwit van criminele activiteiten (berovingen).
De "Gautrain", de hogesnelheidstrein tussen Johannesburg en Pretoria, is de enige uitzondering. Deze is beveiligd door camera’s en bewakers. De "Gautrain" busdienst heeft een aantal lijnen in Johannesburg en Pretoria.
De oude spoorlijn tussen Johannesburg en Pretoria ("Metro") wordt afgeraden omdat daar gewapende tienerbendes aanwezig zijn.
Het Myciti bus-transportsysteem in Kaapstad en omgeving heeft zich de laatste jaren tot een efficiënte vervoersoptie ontwikkeld. Het Myciti4 busnet wordt regelmatig uitgebreid. De reismogelijkheden van het centrum naar omliggende woongebieden, stranden en de reismogelijkheden van en naar de luchthaven worden steeds gebruiksvriendelijker.
Behalve het publieke openbaar vervoersysteem is er in Zuid-Afrika een uitgebreid informeel netwerk met kleine bussen. De chauffeurs van deze bussen houden zich vaak minder strikt aan de verkeersregels. Het is niet aan te raden van deze busjes gebruik te maken.
Taxi’s
Maak alleen gebruik van taxibedrijven met een goede reputatie of diensten zoals Uber, waarbij de chauffeur afhankelijk is van een goede klantwaardering. Informeer hierover bij de receptie van uw accommodatie.
Geel: let op, er zijn risico's
- U kunt reizen naar Zuid-Afrika. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
- Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
- Verblijft u in Zuid-Afrika? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Veelgestelde vragen
Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.
Bekijk het reisadvies voor Zuid-Afrika voor meer informatie.
Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Zuid-Afrika.
Lees hier meer over Zuid-Afrika en het coronavirus.
Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.
Bronnen: Reisadvies Zuid-Afrika | Ministerie van Buitenlandse Zaken