Loading...

Veiligheidsrisico's Zuid-Korea

 • Laatst gewijzigd op: 01-11-2022 | Nog steeds geldig op: 03-12-2022

Let op: in 鈥榬ode鈥 gebieden kan de ambassade u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Rood: Niet reizen

Grens tussen Zuid-Korea en Noord-Korea

De grens tussen Zuid-Korea en Noord-Korea is hermetisch gesloten. De toegang tot Noord-Korea is volledig verboden voor alle buitenlanders en de grensbewaking kan dodelijk geweld toepassen bij pogingen om illegaal Noord-Korea binnen te komen.

De spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten van Amerika zijn onvoorspelbaar. Dit geldt ook voor de spanningen tussen Zuid-Korea en Noord-Korea. Dit heeft onder andere te maken met:

 • nucleaire testen
 • lancering van raketten
 • hard en onvoorspelbaar optreden van de autoriteiten

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen voor uw vertrek naar en tijdens uw verblijf in Zuid-Korea via het (lokale) nieuws.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

U kunt naar het gele gebied reizen. Er zijn veiligheidsrisico鈥檚 die afwijken van die in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Koreaanse Gedemilitariseerde Zone

Toegang tot de Koreaanse Gedemilitariseerde Zone (DMZ) dichtbij het grensgebied met Noord-Korea is alleen mogelijk met toestemming van de Zuid-Koreaanse autoriteiten via offici毛le DMZ-tours onder leiding van een erkende gids. Bezoekers (alleen mogelijk vanaf 12 jaar en ouder) worden militair begeleid en het is ten strengste verboden om de groep te verlaten. De Joint Security Area (JSA) is een gebied binnen de DMZ. Voor het bezoeken van dit gebied gelden zeer strenge regels en kledingvoorschriften. Wees waakzaam als u zich in de DMZ bevindt. Volg altijd het advies op van de lokale autoriteiten.
Actuele informatie over de DMZ leest u op de website van de Korea Tourist Organization (informatie in het Engels).

Download de gratis 鈥Emergency Ready鈥 app op uw smartphone zodat u gewaarschuwd wordt en op de hoogte bent van bedreigingen in de regio. Volg altijd de adviezen op van de lokale autoriteiten.聽

Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico鈥檚

De veiligheidsrisico鈥檚 zijn vergelijkbaar met wat u in Nederland gewend bent.

Berovingen en overvallen

Er is weinig criminaliteit in Zuid-Korea. Hoewel de kans klein is, kan diefstal of een beroving plaatsvinden.聽 聽
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:

 • Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend in een daarvoor geschikt dun tasje, riem of ander systeem onder uw kleding.
 • Kent u het gebied niet waar u bent? Ga dan niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
 • Blijf ook overdag op uw hoede. Ook overdag vinden overvallen en berovingen plaats.
 • Draag geen opvallende sieraden, horloges, juwelen of camera鈥檚.
 • Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek. Bijvoorbeeld in de kluis in uw hotelkamer. Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
 • Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
 • Doe altijd aangifte bij de lokale politieautoriteiten.

Drogeren

Buitenlanders kunnen in bars en taxi鈥檚 gedrogeerd worden met verdovende of bedwelmende middelen (GHB drug) en daarna worden beroofd. Dit heeft ook geleid tot enkele gevallen van seksueel misbruik in Seoel. Blijf alert en onthoud het volgende:

 • Neem geen drank of eten aan van een vreemde. Als u toch een drankje van die persoon wil, loop dan samen naar de bar.
 • Laat uw drankje of eten nooit zomaar ergens staan. Verlies uw drankje niet uit het oog.
 • Houd altijd uw hand over uw glas.
 • Drinkt u iets dat vreemd smaakt of er vreemd uitziet? Stop dan direct met drinken en gooi het drankje weg.

Demonstraties

In Zuid-Korea, in het bijzonder in het centrum van de hoofdstad Seoel, kunnen grote demonstraties plaatsvinden. Deze verlopen vrijwel altijd vreedzaam. Massale bijeenkomsten kunnen tot gevaarlijke situaties leiden. Vermijd daarom demonstraties en samenscholingen.

Natuurgeweld

In juli, augustus en september komen tropische stormen (cyclonen of tyfoons) voor, die door zware regenval en stormvloeden overstromingen en schade kunnen aanrichten. Wilt u tijdens deze periode reizen? Informeer u over de situatie en volg het lokale nieuws.

Voor actuele informatie over de weersomstandigheden in Zuid-Korea, zie de volgende websites (informatie in het Engels):

In de wintermaanden kan het flink sneeuwen. Daardoor zijn sommige delen van het land soms voor dagen minder goed bereikbaar.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Zuid-Korea en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via聽@247BZ.

Bent u op reis in Zuid-Korea en komt u in een crisissituatie terecht? Zoals politieke onrust, een terroristische aanval of natuurgeweld? Bekijk wat u zelf kunt doen en wat de Nederlandse overheid voor u kan betekenen.

Rood: niet reizen

 • Reis niet naar het grensgebied (inclusief de wateren) tussen Zuid-Korea en Noord-Korea met uitzondering van de gedemilitariseerde zone (DMZ). Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
 • Gaat u toch naar het grensgebied tussen Zuid-Korea en Noord-Korea? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn risico鈥檚

 • U kunt de gedemilitariseerde zone (DMZ) bezoeken maar alleen in georganiseerd groepsverband. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan die in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.

Groen

 • De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Zuid-Korea is groen. De veiligheidsrisico鈥檚 zijn vergelijkbaar met die in Nederland.
 • Er zijn inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland. Lees meer over of u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
 • Verblijft u in Zuid-Korea? Registreer u dan 鈥榰itgebreid鈥 bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie 鈥楢anmelden + registratie bij ambassade鈥). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Veelgestelde vragen

Is het veilig in Zuid-Korea?

Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.

Wanneer mag ik naar Zuid-Korea op vakantie?

Bekijk het reisadvies voor Zuid-Korea voor meer informatie.

Hoe voorkom ik vervelende verrassingen op mijn kampeervakantie naar Zuid-Korea?

Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Zuid-Korea.

Wat moet ik weten over het coronavirus in Zuid-Korea?

Lees hier meer over Zuid-Korea en het coronavirus.

Wat moet ik doen in geval van nood?

Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.

Bronnen: Reisadvies Zuid-Korea | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Top