Veiligheidsrisico's Zuid-Korea
- Laatst gewijzigd op: 02-02-2023 | Nog steeds geldig op: 24-03-2023
Let op: in ‘rode’ gebieden kan de ambassade u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Rood: Niet reizen
Grens tussen Zuid-Korea en Noord-Korea
De grens tussen Zuid-Korea en Noord-Korea is hermetisch gesloten. De toegang tot Noord-Korea is volledig verboden voor alle buitenlanders en de grensbewaking kan dodelijk geweld toepassen bij pogingen om illegaal Noord-Korea binnen te komen.
De spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten van Amerika zijn onvoorspelbaar. Dit geldt ook voor de spanningen tussen Zuid-Korea en Noord-Korea. Dit heeft onder andere te maken met:
- nucleaire testen
- lancering van raketten
- hard en onvoorspelbaar optreden van de autoriteiten
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen voor uw vertrek naar en tijdens uw verblijf in Zuid-Korea via het (lokale) nieuws.
Geel: let op, er zijn risico’s
U kunt naar het gele gebied reizen. Er zijn veiligheidsrisico’s die afwijken van die in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
Koreaanse Gedemilitariseerde Zone
Toegang tot de Koreaanse Gedemilitariseerde Zone (DMZ) dicht bij het grensgebied met Noord-Korea is alleen mogelijk met toestemming van de Zuid-Koreaanse autoriteiten via officiële DMZ-tours onder leiding van een erkende gids. Bezoekers (alleen mogelijk vanaf 12 jaar en ouder) worden militair begeleid en het is ten strengste verboden om de groep te verlaten. De Joint Security Area (JSA) is een gebied binnen de DMZ. Voor het bezoeken van dit gebied gelden zeer strenge regels en kledingvoorschriften. Wees waakzaam als u zich in de DMZ bevindt. Volg altijd het advies op van de lokale autoriteiten.
Actuele informatie over de DMZ leest u op de website van de Korea Tourist Organization (informatie in het Engels).
Download de gratis ‘Emergency Ready’ app op uw smartphone zodat u gewaarschuwd wordt en op de hoogte bent van bedreigingen in de regio. Volg altijd de adviezen op van de lokale autoriteiten.
Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s
De veiligheidsrisico’s zijn vergelijkbaar met die in Nederland.
Berovingen en overvallen
Er is weinig criminaliteit in Zuid-Korea. Hoewel de kans klein is, kan diefstal of een beroving plaatsvinden.
Neem voor uw veiligheid voorzorgsmaatregelen:
- Let goed op uw geld en bezittingen. Draag geld, creditcards en andere waardevolle documenten onopvallend in een daarvoor geschikt dun tasje, riem of ander systeem onder uw kleding.
- Kent u het gebied niet waar u bent? Ga dan niet na zonsondergang de straat op. Ook niet om te reizen.
- Blijf ook overdag op uw hoede. Ook overdag vinden overvallen en berovingen plaats.
- Draag geen opvallende sieraden, horloges, juwelen of camera’s.
- Bewaar uw paspoort, vliegticket en geld dat u niet direct nodig heeft op een veilige plek. Zorg dat u een kopie van uw paspoort bij u heeft.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Als u hier slachtoffer van wordt, geef uw bezittingen dan af. Verzet leidt vaak tot (meer) geweld.
- Doe altijd aangifte bij de lokale politieautoriteiten.
Drogeren
Buitenlanders kunnen in bars en taxi’s gedrogeerd worden met verdovende of bedwelmende middelen (GHB drug) en daarna worden beroofd. Dit heeft ook geleid tot enkele gevallen van seksueel misbruik in Seoel. Blijf alert en onthoud het volgende:
- Neem geen drank of eten aan van een vreemde. Als u toch een drankje van die persoon wil, loop dan samen naar de bar.
- Laat uw drankje of eten nooit zomaar ergens staan. Verlies uw drankje niet uit het oog.
- Houd altijd uw hand over uw glas.
- Drinkt u iets dat vreemd smaakt of er vreemd uitziet? Stop dan direct met drinken en gooi het drankje weg.
Demonstraties
In Zuid-Korea, in het bijzonder in het centrum van de hoofdstad Seoel, kunnen grote demonstraties plaatsvinden. Deze verlopen vrijwel altijd vreedzaam. Massale bijeenkomsten kunnen tot gevaarlijke situaties leiden. Vermijd daarom demonstraties en samenscholingen.
Natuurgeweld
In juli, augustus en september komen tropische stormen (cyclonen of tyfoons) voor, die door zware regenval en stormvloeden overstromingen en schade kunnen aanrichten. Wilt u tijdens deze periode reizen? Informeer u over de situatie en volg het lokale nieuws.
Voor actuele informatie over de weersomstandigheden in Zuid-Korea, zie de volgende websites (informatie in het Engels):
In de wintermaanden kan het flink sneeuwen. Daardoor zijn sommige delen van het land soms voor dagen minder goed bereikbaar.
Rood: niet reizen
- Reis niet naar het grensgebied (inclusief de wateren) tussen Zuid-Korea en Noord-Korea met uitzondering van de gedemilitariseerde zone (DMZ). Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.
- Gaat u toch naar het grensgebied tussen Zuid-Korea en Noord-Korea? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico’s
- U kunt de gedemilitariseerde zone (DMZ) bezoeken maar alleen in georganiseerd groepsverband. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan die in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
Groen
- De kleurcode van het reisadvies voor de rest van Zuid-Korea is groen. De veiligheidsrisico’s zijn vergelijkbaar met die in Nederland.
- Lees meer over of u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
- Verblijft u in Zuid-Korea? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
- Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
- Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Veelgestelde vragen
Kijk hier voor meer informatie over de veiligheidsrisico's.
Bekijk het reisadvies voor Zuid-Korea voor meer informatie.
Met de reischecklist van Buitenlandse Zaken kampeer je veilig en zorgeloos in Zuid-Korea.
Lees hier meer over Zuid-Korea en het coronavirus.
Contactgegevens hulpdiensten, ambassade en tips over wat je zelf kunt doen in een noodsituatie.
Bronnen: Reisadvies Zuid-Korea | Ministerie van Buitenlandse Zaken